Muharay Elemér Népművészeti Szövetség

Kérjük, támogassa Szövetségünk működését adója 1%-val! Köszönjük!

Adószámunk: 19635394-1-41

HÍREK

Tavaszköszöntő 2013. március 16-án, a MOM Kulturális Központban

2013. február 7.

Tavaszköszöntő 2013. március 16-án 14.00-tól 24.00 óráig, MOM Kulturális Központban
1124. Budapest Csörsz u. 18.

Szövetségünk több évtizedes hagyománya, hogy évente az ország legjobb hagyományőrző együtteseinek részvételével országos antológiát rendez Budapesten. Az együttesek színpadra szánt koreográfiái, a népszokások művészi megfogalmazása mellett, célunk az is, hogy a néphagyományok sokszínűségét, változatosságát is bemutassuk, és a felhívjuk a figyelmet örökségünk azon elemeire, melyek mai életünkben is közösségeink összetartói lehetnek, s melyek is alkalmazhatók.

Ez évi programunkban a Dél-Dunántúl hagyományőrző táncegyüttesei mutatkoznak be Sárközből, a Dunamentéről, a Zengő aljáról. Az őslakos magyarok mellett a XVII. századtól a 20. század közepéig etnikailag sokszínű népcsoportok települtek le e vidéken. Hazára találtak ezen a tájon a betelepített németek, otthonra leltek a földjükről elűzött felvidéki magyarok és a sorsüldözött bukovinai székelyek. Kézen fogva, egymás mellett élve őrzik sajátosan sokszínű népművészetüket, mely külön-külön és együtt is része a magyar nemzeti kultúrának.

Bemutatkozó együttesek:
Bátaszéki Felvidék Néptáncegyesület, Bogár István Hagyományőrző Egyesület – Őcsény, Hagyományőrző Egyesület Bogyiszló, Hosszúhetényi Népi Együttes, Hőgyészi Székely Kör Bokréta Néptánccsoportja, Kranzlein Néptáncegyesület - Bonyhád, Zengővárkonyi Hagyományőrző Népi Együttes,

Zenekarok: Bogyiszlói cigányzenekar, Csurgó Zenekar, Köpüfa zenekar, Zengővárkony,  Hosszúhetény fúvószenekar, Fix Stimm zenekar-Bag.

Együttesvezetők, koreográfusok, munkatársak: Csibi Krisztina,  Herczeg Gábor, Héra Éva, Kalmár Éva, Keserű Árpád, Köhlerné Koch Ilona, Kővágó Zsolt,  Magó Marianna, Mihalovics Zsolt, Mohácsi István, Papp János, Rónai Lajos, a Pécsváradi Zengő együttes játszóházvezetői, Scultéty Erzsébet, Sebestyén János, Siklósi Krisztián,  Streer Tamásné, Szabadi Mihály.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Ismerjék meg hagyományainkat, idézzék fel régi falusi emlékeiket, és táncoljanak velünk a hagyományőrzők bálján!Program:
14.00: Zenés köszöntő – vendégfogadás, kínálás
14.00 - 18.30: „Facsiga" Játszóház.

Szeretettel várunk minden kicsit és nagyot, aki szeretne megismerkedni nagyszüleink, dédszüleink játékaival. Lesz fonás, bütykölés, kütyüzés, éneklés, mesélés. Készül sárkány, rongybaba, kócvirág, csutka és rongybaba, csuhé figurák. madzagfonás,   ékszerkészítés, tojásírás.

Apróságok lépegethetnek, méricskélhetnek, horgászhatnak, míg a nagyok bennük gyönyörködve pihenhetnek, vagy nézhetik műsorainkat.

15.00: „ A menyasszony szép virág..."
A múlt század menyasszonyi öltözetei.  Menyasszony öltöztetés és népviseletbemutató.

16.30: „Apáról fiúra"
Programunkban olyan családok mutatkoznak be, melyek tagjai  nemcsak a hazai hagyományőrző mozgalom megalapítói voltak, hanem nemzedékeken át őrizték és unokáiknak is továbbadták szülőföldjük  hagyományait, viseletét, táncait, dalait, kiknek tevékenysége egész hagyományőrző mozgalmunk számára példamutató.

Kamaraműsorunkban több generációs családok mutatkoznak be, nagyszülők, gyerekek, unokák és dédunokák.

Megismerhetik:
Ecseri Pált és családját Isaszegről,  Kaszás János lányát, vejét ,unokáit és dédunokáit Hosszúhetényből,  Oláh Józsefet és családját Vanyarcról, Tóth  Józsefet és  családját Kalocsáról,  Tóth Mihály családját Bagról, a Hlavacska- Kuli-Kocsán familiát Jászberényből és Tímár Sándor családját Budapest Hegyvidékről.

19.00: „Ahogy régen vót" – népszokások a színpadon.

Fonó, lakodalom, legényavatás, keresztelő, pásztorfogadás, regrutabál helyi

szokásainak feldolgozásai a résztvevő együttese előadásában.

21.00: Hagyományőrzők  bálja.

Kiállítás:
18.30 - „Emelt fővel" Bukovinai székelyek Magyarországon, 1941- 2011

„Mint oldott kéve" Felvidéki magyarok a Völgységben

A  Bonyhádi  Völgységi Múzeum vándorkiállítása.

Megnyitja: Potápi Árpád János, Bonyhád város polgármestere, a Parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke

Fővédnök: Pokorni Zoltán,  a Hegyvidék polgármestere

Főrendező: Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, www.muharay.hu

Belépőjegyek kaphatók a Művelődési Központban, a helyszínen és megrendelhetők a Szövetségben.

E-mail:muharay@mail.datanet.hu; Tel/Fax 1- 201-7931

Vissza a hírekhez