Muharay Elemér Népművészeti Szövetség

Kérjük, támogassa Szövetségünk működését adója 1%-val! Köszönjük!

Adószámunk: 19635394-1-41

HÍREK

Fölszállott a páva

2012. április 24.

Az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza 2012-ben Fölszállott a páva címmel népzene- és néptáncvetélkedőt szervez. Az ötmillió forint összdíjazású versenyre 2012. április 30-ig várják a magyarországi és a külhoni jelentkezőket.

Az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza Fölszállott a páva címmel népzene- és néptáncvetélkedőt hirdet 16–32 év közötti hagyományápoló énekesek, zenekarok és néptáncosok számára. A szervezők a versennyel tisztelegni kívánnak mindazok előtt, akik Bartók és Kodály szellemi örököseiként az elmúlt négy évtized alatt életben tartották nemzeti kultúránk legősibb ágát, a népi kultúrát. A versenymegrendezését egyúttal az idén megalakulásának 40. évfordulóját ünneplő táncházmozgalom is motiválta. E négy évtizedes munka méltó elismerése, hogy 2011-ben a táncház módszert, mint a szellemi kulturális örökség védelmének magyar modelljét az UNESCO felvette nyilvántartásába.

A vetélkedő szervezői a teljes magyar nyelvterületről számítanak együttesekre és szólistákra: április 20-ig lehet jelentkezni adatlap és demófelvétel beküldésével. A zsűri helyszínenként maximum 100 produkciót hív meg a selejtezőkre, amelyeket május 20. és június 30. között rendeznek meg Gödöllőn, Komáromban (Szlovákia), Pécsen, Miskolcon, Szegeden, Kolozsváron (Románia) és Csíkszeredában (Románia). A selejtezők folyamán az MTVA stábja forgat a helyszíneken, ezekről az eseményekről a Duna Televízió 2012. október 14-én, 21-én és 28-án 3, egyenként 52 perces műsort sugároz.

Az elődöntőket 2012 szeptemberében tartják a Hagyományok Házában, az itt fellépő 50 versenyző közül a Sebő Ferenc vezette öttagú szakmai zsűri kategória megkötés nélkül 30 versenyzőt juttat tovább a középdöntőkbe (az elődöntőkről a Duna Televízió 2012. október 14-én, 21-én és 28-án sugároz műsort). A három középdöntőt egy berendezett televízió-stúdióban rendezik meg 2012 októberében, innen 10 produkció jut be a döntőbe (a középdöntőket a Duna Televízió 2012. november 4-én, 11-én és 18-án sugározza).

A verseny döntőit (4 db) 2012. november 25-én, december 2-án, 9-én és 16-án rendezik meg, a döntősöket a kiírók által felkért szakmai mentorok segítik a felkészülésben, az újabb és újabb műsorszámok összeállításában. Az első adás után 8, a második után 6, a harmadik után 4 versenyző jut tovább, a negyedik, végső döntőben a zsűri a 4 versenyzőből megszavazza a Fölszállott a páva 2012 győztesét, a legtöbb nézői szavazatot kapott versenyző pedig közönségdíjat kap. A döntőket (mind a négy döntőt) a Duna Televízió élőben közvetíti, 120 percben.

A részletek a  www.dunatv.hu és a www.hagyomanyokhaza.hu honlapokon olvashatók.

Háttéranyag

A népzenei versenyek területén a közmédia jelentős múltra tekint vissza. A Magyar Televízió a hatvanas évek végétől négy alkalommal rendezte meg a Röpülj páva népzenei vetélkedőt, a Nyílik a rózsa  pedig két alkalommal a népdal és nótaéneklés tehetségeit karolta fel. E megmérettetések nyomán olyan kiváló művészek indultak el a pályán, mint Szvorák Katalin, Budai Ilona, vagy Balogh Márton. Az MTV 1989-ben rendezte meg a  Húzzad, húzzad, muzsikásom című népzenei megmérettetést. A Magyar Rádió az ezredfordulótól három alkalommal, a Magyar Rádió Népzenei Versenyével kedveskedett hallgatóinak. A Duna Televízió 2000-ben szervezte meg a Pentaton Népzenei Versenyt.

A Hagyományok Házát a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére 2001-ben hozták létre. Az intézmény korábban több verseny megrendezésében szerzett tapasztalatokat. 2011-ben például már harmadik alkalommal szervezte meg a Kecskeméti Prímásversenyt, amelyen fiatal hegedűsök mérték össze tudásukat, és évente bírálja el a Népművészet Ifjú Mestere címre pályázók jelentkezéseit előadóművészeti kategóriákban is.

Bővebb információ:

pava@hagyomanyokhaza.hu, 225-6058

Vissza a hírekhez