Muharay Elemér Népművészeti Szövetség

Kérjük, támogassa Szövetségünk működését adója 1%-val! Köszönjük!

Adószámunk: 19635394-1-41

HÍREK

Felhívás Hagyományőrző együttesek bemutató színpada és minősítésére 2019

2019. január 31.

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség meghirdeti a hagyományőrző együttesek országos minősítését.
A minősítés nyilvános, azon a szövetségi tagságtól függetlenül minden magyarországi, határon túli magyar, és magyarországi nemzetiségi együttes részt vehet, mely vállalja a kiírás szerinti megmérettetést.
A minősítési rendszer kiírása a Hagyományok Háza minősítésével összhangban készült. (Az 530/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet értelmében a Hagyományok Háza a népi előadó-művészeti alkotásokat minősíti) A HH. minősítésében való részvétel feltétele, hogy az együttes a Szövetség rendszerében érvényes (3 év) minősítéssel rendelkezzen!
A minősítés célja, hogy
• szakmai tapasztalatcserét és értékelési fórumot biztosítson az együttesek számára
• ösztönözze a helyi tánc-, szokás-, és népzenei hagyományok feltárását, színpadi bemutatását és azt, hogy a hagyományos közösségi alkalmak a mai élet eseményeihez, ünnepeihez igazodva újra élővé váljanak.
• hozzájáruljon a helyi közösségek erősítéséhez, a hagyományőrzés helyi presztízsének növeléséhez, a tájegység kulturális, turisztikai kínálatának bővítéséhez és a régiók közötti együttműködéshez.
Részvételi feltételek: Az együttesek két kategóriában nevezhetnek a bemutatóra: hagyományőrző népi együttes és hagyományőrző táncegyüttes.
A Kiváló minősítésre pályázó hagyományőrző népi együttesek 30 perc műsoridőben a helyi szokás- és tánchagyomány színpadi feldolgozását mutathatják be. A programban lehetőség szerint az együttes minden korosztálya szerepeljen. Része lehet a műsornak az együttes gyermek vagy utánpótlás csoportja is.
Kiváló minősítésre pályázó hagyományőrző táncegyüttesek 30 perc műsoridőben a szokásanyag feldolgozása mellett jelentkezhetnek (kizárólag) a helyi tánchagyományt feldolgozó koreográfiával, melyben szerepelhet zenekari vagy más betétszám is, és része lehet a műsornak az együttes gyermek vagy utánpótlás csoportja is.
Jól minősült címre pályázó hagyományőrző népi együttes vagy hagyományőrző táncegyüttes 20 perc műsoridőben a helyi szokás- és tánchagyomány színpadi feldolgozását mutathatják be.
A programban lehetőség szerint az együttes minden korosztálya szerepeljen, része lehet a műsornak az együttes gyermek vagy utánpótlás csoportja is és zenei vagy énekszóló betétszám is szerepelhet a programban. Minősült címre 15 perc műsoridőben szintén a helyi szokás és tánchagyomány színpadi feldolgozásával lehet pályázni.
Mindhárom kategóriában élő zenei kísérettel lehet jelentkezni.
A jelentkező együttesek létszáma: minimum 8 pár
A színpadi értékelés szempontjai:
• folklorisztikai hitelesség
• műsorszerkesztés, dramaturgia
• koreográfiai megformálás
• viselet és színpadi megjelenés
• szöveg -ének-zenei előadás
A jelentkezés mellé csatolni kell az együttes működési körülményeit és éves programját tartalmazó adatlapot. A leírás foglalja össze az együttesnek a település életében betöltött szerepét, a hagyományápolás tartalmát és formáit. A műsor és a munkaprogram kiértékelése után kapják meg a csoportok minősítésüket,
három kategóriában.
„Kiválóan minősült”
„Jól minősült”
„Minősült” értékeléssel.
Az az együttes, mely nem kéri minősítését, vagy nem felel meg a minősítési feltételeknek „részt vett” oklevelet kap.
A minősítések előadásai nyilvánosak. Arra törekszünk, hogy a térség lakói minél nagyobb számban tekintsék meg a programokat, a résztvevő együttesek, pedig megismerjék az illető tájegység hagyományait.
Jelentkezés:
A minősítésre a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével lehet.
Jelentkezési határidő: 2019. február 10.
A részvétel megerősítésére minden csoportnak nevezési díjat kell fizetnie.
Nevezési díj: a Szövetség tag együtteseinek: 10. 000 Ft./ egyéb résztvevő csoportoknak: 30. 000 Ft./
A nevezési díj befizetésének határideje: a bemutató előtt egy hónappal.
JELENTKEZÉSI LAP letölthető itt
FELHÍVÁS SZÖVEGE olvasható és letölthető itt
Budapest, 2019. január 8.

Vissza a hírekhez