Muharay Elemér Népművészeti Szövetség

Kérjük, támogassa Szövetségünk működését adója 1%-val! Köszönjük!

Adószámunk: 19635394-1-41

HÍREK

Felhívás a Fülöp Ferenc dajas táncosok részére

2014. január 19.

Táncképek. Az országos hagyományőrző szólótáncverseny „Fülöp Ferenc” díjas táncosainak előadása.
„Fülöp Ferenc a népművészet mestere volt, híres sárközi verbunk táncos. Róla nevezte el szövetségünk azt a díjat, amelyet azok a falusi emberek – öregek és fiatalok – nyerhetnek el, akik nemcsak őrzik, hanem élik is közösségük táncait.
Mit tudnak a fülöpösök?
Tudnak táncolni úgy, hogy minden elemével megtestesítik a nemzedékek során át kialakult mozgáskultúrát. Testükben hordozzák a mozdulatokat, melyek tükrözik a lélek rezdüléseit.
Sajátos tájnyelven beszélnek. Táncolnak, énekelnek, viselik a ruhát, sugározzák azt a kultúrát, amely egyedi, amely csak az ő zárt közösségük sajátja, ám egyben alkotó alapeleme a magyar nemzeti kultúrának. Kincset őriznek, mit sokan mások már elfelejtettek!
A .... programjában csokorba kötve mutatják meg magukat. Palócok, Galga-mentiek, Kalocsa vidékiek, Sárköziek, Nyugat-Magyarországiak, székelyek, németek. Ahány táncos, annyi egyéniség, és mégis valami csodálatos egység.”

Ezt a műsort fogjuk előadni a
Táncháztalálkozó gálaestjén március 29-én az Arénában
és  Kapolcson július 26-án

Felkérést kaptunk még a Százhalombattai Nemzetközi Folklórfesztivál (aug.19.) és a Mesterségek Ünnepe (aug.20.) szervezői részéről ugyanerre a programra.

Mellékelem a jelentkezési lapot és kérem, hogy a dátumok alatt tüntessétek fel, hogy részt tudtok/akartok-e részt venni a programokban. A meghívás minden díjazott táncosnak szól. Kérem az együttesvezetőket, hogy szorgalmazzák táncosaik részvételét a programokban és készítsék fel őket a szereplésre, hogy megjelenésben, előadásmódban, táncstílusban úgy képviseljék saját anyagukat, mint ahogy azt az országban senki. Azokat is szólítsák meg, akik esetleg már nem táncolnak az együttesben! (Az útiköltséget minden esetben térítjük. Aug. 19-én éjszakára szállást biztosítunk. Mindkét korosztály részvételére számítunk. Elképzelhető, hogy minden alkalommal nem tudtok a programokban szerepelni, de egyeztessetek együttesen belül, hogy minden fellépésen legyen képviselőtök. Kisér: Vavrinecz András és zenekara. A tiszteletdíjról még nem tudok nyilatkozni, de próbálok rá támogatást szerezni!) Felhívás itt és a jelentkezési lap itt tölthető le.

Vissza a hírekhez