Muharay Elemér Népművészeti Szövetség

Piros Rózsa Hagyományõrzõ Együttes

Piros Rózsa Táncegyüttes, Kalocsa

A kalocsai néptáncmozgalom gyökerei az 1930-as évekig nyúlnak vissza. Újabb virágkorát a \'60-as években kezdte meg. A Piros Rózsa Táncegyüttes a Kalocsai Háziipari Szövetkezet tánccsoportjaként alakult.
Az együttes alapítója és útra indítója Tóth Ferenc volt (elhunyt 1997-ben). 1990 óta egyesületi formában végezzük munkánkat.
A Piros Rózsa Táncegyüttes hagyományõrzõ tánccsoport. Célja Kalocsa és környéke népi hagyományainak, szokásainak, népdalainak összegyûjtése, megõrzése, színpadra vitele.
A színpompás kalocsai népviselet többféle variációját rekonstruálták és mutatják be mûsoraikban. A színes kalocsai virágokkal díszített, hímzett ünnepi viselettõl az egyszerûbb hétköznaplós viseletig mindent igyekeznek bemutatni fellépéseik során.

Hazai fellépéseik:
- néptáncfesztiválokon: Bag, Kaposvár, Mezõkövesd, Mosonmagyaróvár, Nagykálló, Pécsvárad, Százhalombatta
- ünnepi idegenforgalmi rendezvényeken: Budapest- Hõsök tere, Budai vár, Budai Vigadó, Parlament, Badacsony, Baja, Eger, Kecskemét, Kerekegyháza, Mórahalom, Tiszaújváros
- kiemelkedõ nemzetközi sportrendezvények kulturális blokkjában: Atlétikai Európa Bajnokság Budapest, Kettes Fogathajtó Világ Bajnokság Kecskemét
- Magyar gasztronómiai napok kalocsai és a bajai rendezvényein: A Paprikás Ételek Fõzõversenyének, az Ehetõ Virágok Fesztiváljának és a Házi Sütemények versenyének rendszeres résztvevõi

Külföldi szereplések:
- Nemzetközi fesztiválokon: Ausztria, Francia-, Olaszország, Szicília, Egyiptom
- Magyar gasztronómiai napokon: Olaszország, Szlovákia
- Testvérkapcsolatok: Németország, Olaszország

Eredmények:
Fesztivál díjak, többszörös Arany Minõsítés, majd a Kiváló Együttes minõsítés ötszöri egymás utáni elnyerése jelzi a több évtizedes, színvonalas munkát.
A hagyományõrzõ gasztronómiai tevékenységért az együttes elnyerte a Magyar Gasztronómiai Szövetség Déli Régiója és a T.G. Virágdekor különdíját.

Sereg Jánosné 1998-ban, Kákonyi László, az egyesület elnöke 2000-ben, Kovács János 2003-ban, táncegyüttesünk 2002-ben a Kalocsa Népmûvészetéért Alapítvány Pécsiné Ács Sarolta díját kapták.

Az Egyesület a Millenniumi rendezvénysorozat keretén belül a Magyarság 15 tájegységének egyikeként tiszteleghetett a Parlamentben a Korona elõtt, köszöntve az új évezredet.

2000-ben az együttes megkapta a Muharay Elemér Emlékplakettet, 2005-ben pedig a Muharay Elemér Népmûvészeti Szövetség együttesi díját.

Fülöp Ferenc díjas táncosaink: Kovács Anita, Tamás Ferenc, Tóth Eszter, Radnai Éva, Radnai Géza, Kishegyi Simon, Kishegyiné Baráth Ildikó.

Táncjátékaink, koreográfiáink az év jeles napjainak dalait, táncait, népszokásait elevenítik meg.

Jelesebb koreográfiák:
Tóth Ferenc-Pécsiné Ács Sarolta: Szép a rozmaring szál
Tóth Ferenc:  Aratóvégzõ
Asszonykarikázó
Szüreti mulatság
Lakodalom elõtti szokások
Kishegyi Simon-Kishegyiné Baráth Ildikó:  Szent Mihálytól Dömötörig
Kalocsai lakodalmas
Fonóház

Az Együttes a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség tagja. A Duna-menti Folklórfesztivál egyik házigazdája.

Mûvészeti vezető 1998-tól Kishegyi Simon, aki az országos szövetség elnökségének is tagja.

Munkáját felesége Kishegyiné Baráth Ildikó segíti.
Az együttest a kalocsai népi zenekar kíséri.

Elérhetőségek:
dr. Kálóczi Norbert az egyesület elnöke
Postacím: 6300 Kalocsa, Móra Ferenc utca 59.
Mobil tel: 0036-30/367-0652
E-mail: kaloczinorbert@gmail.com