Muharay Elemér Népművészeti Szövetség

Palócbokréta Hagyományõrzõ Egyesület

Palócbokréta Hagyományőrző Egyesület, Parád

Közel négy évtizede munkálkodik a palóc hagyományok megőrzésén, a néprajzilag még hitelesebb feltámasztásán és bemutatásán, a szülőföldjét szerető és még jobban megismerni akaró együttes, az 1995. április 9-e óta immár jogilag is szervezett formában, a Palócbokréta Hagyományőrző Egyesület keretén belül.

Az idős asszonyok útmutatásával maguk készítette és varratta gyönyörű népviseletben elevenítik fel a palóc népszokásokat a farsangtól a húsvétig, a májusköszöntőtől az adventig, a karácsonyi betlehemezésig terjedő ünnepkörben.

Az egyesület nagy figyelmet fordít a palóc tárgyi kultúra emlékeinek megőrzésére. Parádon fafaragásokat, paraszt-bútorokat, szőtteseket, háztartásban használatos edényeket, viseleteket bemutató állandó kiállítást rendeztek be a parádi Nyugdíjas Klub tagjaival karöltve. A csoport nőtagjai művelik és átadják utódaiknak a régi hímzések, viseletek készítésének tudományát. A palócföldi hagyományok őrzésére, megóvására és továbbéltetésére alakult az egyesület.

1960. óta működik együttes a községben, egyesületté 1995. április 9-én alakult át, 57 alakuló taggal. A csoport közel 50 éves fennállása alatt részt vett minden olyan kulturális rendezvényen, amelyet a Palóc tájegység különbözõ községeiben, városaiban rendeztek.

A fiatal lányok pántlikát, a férjezettek díszes csipkét, az idős asszonyok pedig karimát viselnek, a szoknyájuk rózsás kasmír anyag, fehér köténnyel. A férfiak bőgatyát, díszes inget, mellényt, kalapot hordanak.

A színpadi koreográfiák látványosak és figyelemfelkeltők, a csodálatos, színes népviselet miatt. Minden egyes tag saját ruhát visel, amelyet a környezetükben élő öregektől vásárolnak, vagy velük készíttetik, hisz ők azok, akik tudják, hogy milyen a valódi palóc népviselet.

Az együttes saját zenekarral rendelkezik: nagybőgős, harmonikás, hegedűs és klarinétos. Hetente egy alkalommal próbálnak, de ezen alkalmak mindig nagyon vidámak és bensőségesek.

A parádi palócok legfontosabb, leglátványosabb nyári programja a "Palócföldi Vigasságok" című rendezvény, melyen a környéken fellelhető tánc- és hagyományőrző csoportok mutatkoznak be, az együttes házigazdaként vesz részt.

A csoport fennmaradása nagyon fontos, mert általuk a palóc hagyományok megmaradnak, ápolják és vigyáznak rájuk, mert velük vagyunk és leszünk egész emberek.

"A hagyományőrzés a nép számára olyan,
mint fának a gyökér - tud mibe kapaszkodni."

Munkájuk során eredeti forrásokból kutatják fel és állítják össze műsorszámaikat etnográfusok, koreográfusok és népzenekutató szakemberek segítségével.

Műsorszámaik:
- nagyszabású Palóclakodalmas, amely jól mutatja az ősi türk szokások szerepét - például a vőfély gondosan kidolgozott rituális irányító szerepét - a szláv hiedelemvilághoz kapcsolódó jelenetek palócokra jellemző, érdekes szintézisét. Pl. a menyasszony hajnali tűzugrása, az újasszony porkolás
- Palóc fonó
- Mátrai képek
- Summás dalcsokor
- Ködözik a Mátra
- Katona dalcsokor
- Női-férfi tréfás felelgetős
- Toborzó
- Legény- és leánybúcsúztató
- Női karikázó férfi verbunkkal, melyet lassú és friss csárdás követ

Mindezek mellett a szólisták nótázása és a zenekar fergeteges muzsikálása gondoskodik a jó hangulatról.

Eredmények:
- 1998. egri Palócgálán arany fokozat asszonykórus: Mátrai dallamok címmel
- 2000. KOTA Palócgála arany fokozat
- 2002. egri Palócgálán arany fokozat "Szép csillagos ég" c. műsorral
- 2003. Népzenei Hangverseny és Zene Világnapján meghívás a Néprajzi Múzeumba
- az Utazás Kiállításon rendszeresen öregbítik községünk hírnevét
- Magyarországot képviselték Szlovákiában a "Csemadoc" 50. évfordulóján.
- Németországi testvérvárosukban, Bad-Breisigben a Fesztiválzenekar alakulásának 111. évfordulójára rendezett nagyszabású fesztiválon vettek részt.

Kapcsolatok:
- Határon belül: a régió (Bodony, Parádsasvár, Recsk, Sirok, Mátraderecske, Eger, Verpelét, Szuha, Gyöngyös, Tard, Abasár, Nagyréde, Adács, Egercsehi, Domoszló, Szigetszentmiklós, Csobánka, Szentdomonkos, Kisnána, Hort, Mezőkövesd, Bogács, Novaj, Szihalom) hagyományőrző- és néptánccsoportjaival, nyugdíjas klubjaival a kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskórussal igen tartalmas, kölcsönös együttműködés alakult ki az évek során. Fennállásuk óta évente 20-30 alkalommal lépnek fel rendezvényeken. Minden meghívásnak eleget tesznek.
- Határon túl:
- Testvérvárosuk: Bad-Breisig, Németország. 1995 óta több ízben ellátogattak és viszontlátták őket.
- A szlovák abaújszinai Rozmaring Hagyományőrző csoporttal több, mint 10 éve szoros kapcsolatot tartanak fent. Egymás rendezvényein rendszeres fellépõk.

Létük célja megőrizni e szép ősrégi kultúrát, átadni az utódoknak és megismertetni minél több emberrel.

Elérhetőség:
Horváth Géza, elnök
Palócbokréta Hagyományőrző Egyesület
3240 Parád, Kossuth L. u. 128.